Veneco wil maximaal bijdragen tot de transitie naar een koolstofarme samenleving. Samen met de gemeenten en andere lokale en regionale actoren in de regio maken we werk van een aantrekkelijke, klimaatneutrale en adaptieve regio. We bieden ondersteuning aan de gemeenten in het realiseren van een lokaal energiebeleid en nemen een stimulerende rol op om de kansen die zich in de regio voordoen ten volle te benutten. We werken hierbij aan 7 strategische doelstellingen:
De werking Meetjesland = Klimaatgezond in samenwerking met de provincie Oost-Vlaanderen zit op kruissnelheid. De lokale actieplannen voor de gemeenten zijn opgemaakt. We werken aan een regionaal klimaatadaptatieplan en er wordt werk gemaakt van regionale klimaatacties zoals Klimaatscholen Meetjesland, Duurzaam Toerisme Meetjesland, een Klimaatwedstrijd in samenwerking met Natuurpunt…
In het Klimaatadaptatieplan Meetjesland is er een gebiedsgerichte analyse van de meest kwetsbare plekken in onze regio. Daar moet een beleid tegenover staan: wat kunnen we op regionaal niveau, wat kan een gemeente zelf doen? Een dergelijk klimaatadaptatieplan is wenselijk voor het ganse werkingsgebied.
De werking van het energiehuis Veneco krijgt vanaf 2019 een andere invulling. Veneco zal hier blijvend op inzetten, in samenwerking met andere regionale partners. Om de erkenning als energiehuis te behouden, is het belangrijk om een energieloket aan te bieden in de gemeenten. Hiervoor werken we verder een samenwerking uit met de vzw SOM die al woonloketten aanbiedt in de gemeenten.
We zetten actief in op regionale klimaatacties voor de ganse Venecoregio. Ook van de gemeenten buiten het Meetjesland proberen we het engagement te krijgen om samen te werken aan een regionale klimaataanpak. Zo onderzoeken we de mogelijkheid tot het aanbieden van energiecoaching aan bedrijven om energieneutraal te bouwen op onze bedrijventerreinen. Of we onderzoeken subsidiemogelijkheden om autodelen in elke gemeente te faciliteren. Of we gaan op zoek naar subsidies om onthardingsprojecten mogelijk te maken. We organiseren een regionaal overleg energie en wonen. Zo creëren we een win-win door de werking van het energiehuis, een regionale werking rond wonen en de klimaatambities in het kader van de burgemeestersconvenanten maximaal te laten samensporen.
“Ik bekijk graag samen met de gemeenten hoe ze hun klimaatambities kunnen waarmaken en ga daarbij graag op zoek naar bijkomende financieringsmogelijkheden en mogelijke partners voor het lokaal klimaatbeleid.”
An Heyerick - an.heyerick@veneco.be
Dat het klimaat opwarmt, staat ondertussen buiten kijf. Om verdere klimaatopwarming tegen te gaan, is een transitie van het energiesysteem nodig met een versnelde afbouw van het gebruik van fossiele brandstoffen. Lokale besturen speelden een belangrijke rol in de uitbouw van het huidige energiesysteem (stroomproductie en distributie, stadsgas tot aardgasdistributie). Nu vormen ze opnieuw de sleutel voor de omschakeling naar een CO2-arm en betaalbaar energiesysteem.
Download energievisie veneco